(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Oʻtkir pielonefrit (OP) — bolalarda eng jiddiy siydik yoʻllari infeksiyalaridan biri boʻlib, buyrak parenximasini shikastlaydi va uzoq muddatli asoratlar (buyrak chandiqlari, gipertoniya, surunkali buyrak yetishmovchiligi) xavfini oshiradi. Ushbu maqola bolalarda OP diagnostikasining zamonaviy yondashuvlarini, klinik belgilari, laborator va instrumental usullarni (EAU/ESPU, AAP, ESPID tavsiyalari asosida) yoritadi. OP diagnostikasi klinik (isitma + siydik yoʻllari belgilari) va laborator (siydik tahlili + madaniyat) asosida qoʻyiladi. Erta tashxis buyrak chandiqlarini oldini olishda muhimdir. Yuqori xavfli guruhlarda (erta yoshdagi bolalar, febril UTI) instrumental tekshiruvlar (ultratovush, DMSA) tavsiya etiladi.