(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada XIV asr oxiri – XV asr birinchi yarmi tarixshunosligining o‘ziga xos vakillari Muiniddin Natanziy va Fasih Havofiy asarlarida Chig‘atoy ulusi mustaqillik davri (1306–1346) tarixining yoritilishi manbashunoslik nuqtai nazaridan tahlil qilingan. Tadqiqotda “Muntaxab ut-tavorix-i Muiniy” va “Mujmal-i Fasihiy” asarlaridagi ma’lumotlar qiyosiy o‘rganilib, ulusning suverenitetga erishish jarayonlari, Duvaxon avlodlari o‘rtasidagi sulolaviy kurashlar hamda ma’muriy-hududiy o‘zgarishlarning aks etishi yoritilgan. Muallif ushbu manbalar orqali Chig‘atoy ulusi mustaqilligining ijtimoiy-siyosiy asoslarini va mahalliy turk-mo‘g‘ul aristokratiyasining davlat boshqaruvidagi o‘rni oshib borishini ilmiy asoslab beradi. Maqolada Natanziy va Havofiy ma’lumotlarining retrospektiv tahlili Chig‘atoy ulusi mustaqilligini Movarounnahrda milliy davlatchilik an’analari tiklanishining muhim bosqichi sifatida baholash imkonini berishi ko‘rsatilgan.