(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada immunizatsiyaning asosiy turlari — faol va passiv immunizatsiya tushunchalari, ularning immunologik mexanizmlari hamda o‘ziga xos xususiyatlari yoritilgan. Faol immunizatsiya jarayonida organizmning antigenlarga nisbatan mustaqil immun javobi va immun xotira shakllanishi tahlil qilinadi. Passiv immunizatsiyada esa tayyor antitelolar yordamida tezkor, ammo qisqa muddatli himoya hosil bo‘lishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, har ikki immunizatsiya turining afzalliklari va kamchiliklari taqqoslanib, ularning amaliy tibbiyotdagi ahamiyati ochib berilgan.