(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu keng qamrovli ilmiy maqolada bolalar rivojlanishi, jismoniy salomatligi, kognitiv jarayonlari va ta’limiy yutuqlarini baholashda qo‘llaniladigan an’anaviy hamda zamonaviy innovatsion usullarning qiyosiy tahlili keltirilgan. Tadqiqotning dolzarbligi global raqamlashtirish sharoitida o‘sayotgan "Alfa" avlodi bolalarining psixofiziologik xususiyatlarini aniqroq o‘lchash, yashirin rivojlanish nuqsonlarini erta (preklinik) bosqichda aniqlash va individual rivojlanish traektoriyasini shakllantirish zarurati bilan belgilanadi. Maqolada sub’ektiv kuzatuv, qog‘ozga asoslangan standart testlash va vizual-manual diagnostika (an’anaviy) hamda eye-tracking, neyro-skanerlash, sun’iy intellekt (AI) tahlili va raqamli antropometriya (zamonaviy) usullarining diagnostik qiymati o‘rganilgan. O‘zbekiston ta’lim va tibbiyot tizimidagi 300 nafar bola ishtirokidagi real tajribalar natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy texnologiyalar baholash xatoliklarini 40% gacha kamaytiradi va kognitiv og‘ishlarni 6-12 oy oldinroq bashorat qilish imkonini beradi.