(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Qandli diabet — uglevod almashinuvi buzilishi bilan kechadigan, qonda glyukoza miqdorining surunkali oshishi bilan tavsiflanadigan endokrin kasallikdir. Kasallik insulin yetishmovchiligi yoki uning biologik ta’sirining pasayishi natijasida rivojlanadi. Ushbu maqolada qandli diabetning asosiy turlari, etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, tashxislash mezonlari, davolash va profilaktika masalalari zamonaviy ilmiy manbalar asosida atroflicha yoritilgan.