(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Inson ontogenezida ota-ona bo‘lish bosqichi shaxsning ijtimoiy va ekzistensial maqomini tubdan o‘zgartiruvchi transformatsion jarayon hisoblanadi. Ushbu bosqich nafaqat biologik nasl qoldirish, balki jamiyatning asosiy bo‘g‘ini bo‘lgan oilaning yangi sifat darajasiga ko‘tarilishini anglatadi. Zamonaviy psixologiya va sotsiologiya nuqtai nazaridan, ota-onalik mas’uliyati bugungi kunda har qachongidan ham yuqori talablarni qo‘ymoqda. Globallashuv va axborot texnologiyalari rivojlangan asrda bolaning jismoniy ehtiyojlarini qondirish bilan birga, uning ruhiy salomatligi, emotsional barqarorligi va intellektual salohiyatini shakllantirish ota-onadan chuqur psixologik tayyorgarlikni talab etadi. Biroq, statistik tahlillar shuni ko‘rsatmoqdaki, yosh oilalarning sezilarli qismi farzand dunyoga kelishi arafasida o‘zlarini ushbu yangi rolga ruhan yetarli darajada tayyor deb hisoblamaydilar.