(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Мақолада ушбу касаллик белгиларини енгиллаштириш учун энг кенг тарқалган дори воситаларидан бўлган селектив бўлмаган ва селектив ностероид яллиғланишга қарши дорилар (НЯҚД) билан даволанилган ревматоид артрит (РА) билан оғриган беморларда гастропатия билан касалланиш ҳақида маълумотлар келтирилган. НЯҚДлар ошқозон-ичак трактидан (ОИТ) гастродуоденал зонанинг шиллиқ қаватининг эрозив ва ярали шикастланиши ва уни ривожланиши шаклида жиддий асоратларни келтириб чиқариши мумкин. Хавф омилларини ҳисобга олган ҳолда, хавфсизроқ селектив НЯҚД ва гастропротекторларни тайинлаш ушбу асоратларнинг частотасини камайтириши мумкин.