(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
O‘tkir appenditsit oshqozon-ichak tizimida uchraydigan eng keng tarqalgan jarrohlik patologiyalaridan biri bo‘lib, u o‘z vaqtida aniqlanib, to‘g‘ri davolanishni talab qiladi. Asosiy maqsad — asoratlarning oldini olish, jumladan perforatsiya, peritonit va abstsessning rivojlanishini to‘xtatish, shuningdek, bemorning tiklanish muddatini qisqartirish va jarrohlikdan keyingi kasallanish xavfini kamaytirish. So‘nggi yillarda o‘tkir appenditsitni davolash usullari sezilarli darajada rivojlandi, bu esa minimal invaziv jarrohlik, diagnostika vositalarining yaxshilanishi va zamonaviy antibakterial preparatlar qo‘llanilishi bilan bog‘liq.