(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada atmosfera ifloslanishining o’simliklarda fotosintez jarayoniga ko’rsatadigan salbiy ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Atmosferaga chiqarilayotgan zararli gazlar va aerozollar o’simliklarning barg tuzilishi, xlorofill miqdori, gaz almashinuvi hamda energiya almashinuvi jarayonlariga bevosita va bilvosita ta’sir ko’rsatadi. Tadqiqotda asosiy ifloslantiruvchi moddalar oltingugurt dioksidi, azot oksidlari, uglerod oksidi va chang zarralarining fotosintez samaradorligiga ta’siri yoritiladi hamda muammoni kamaytirish bo’yicha takliflar ilgari suriladi.