(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Revmatoid artrit inson organizmidagi surunkali, asosan bo‘g‘imlarni zararlovchi va autoimmun xususiyatga ega kasalliklardan biri hisoblanadi. Bu kasallik ko‘plab mamlakatlarda aholi salomatligiga jiddiy ta’sir qilmoqda. Uning kelib chiqishi, rivojlanish mexanizmlari hamda davomiyligi orqasidan bevosita nogironlik va hayot sifatining pasayishiga olib keluvchi jihatlari ilmiy va amaliy nuqtayi nazardan ayniqsa muhimdir. Revmatoid artrit ko‘p hollarda ayollar orasida uchrab, har xil yoshda boshlanishi mumkin. Bunda irsiy omillar, tashqi muhit ta’siri, infeksiyalar va immun tizimidagi buzilishlar muhim o‘rin tutadi.