(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada jala va do‘l kabi tabiiy ofatlarning jamiyat ijtimoiy tuzilmasiga ta’siri tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Asosan XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Markaziy Osiyo hududida sodir bo‘lgan ekstremal yog‘in hodisalari misolida tabiiy ofatlarning jamiyatda ijtimoiy tengsizlikni kuchaytiruvchi omil sifatida namoyon bo‘lishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Tadqiqot davomida jala va do‘l oqibatlarining turli ijtimoiy qatlamlarga notekis ta’siri, xususan, dehqonlar va ijtimoiy himoyaga muhtoj aholi qatlamining eng ko‘p zarar ko‘rganligi tarixiy hujjatlar va manbalar orqali yoritiladi. Shuningdek, mahalliy hokimiyat va ma’muriy tuzilmalarning tabiiy ofatlarga munosabati, yordam ko‘rsatish mexanizmlari hamda ularning jamiyatdagi ijtimoiy barqarorlik va adolatni ta’minlashdagi o‘rni tahlil qilinadi.