(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Мазкур ишда ўзбек халқ амалий санъатининг муҳим йўналишларидан бири бўлган заргарлик санъатининг келиб чиқиши, тарихий ривожланиш босқичлари ва маданий-маънавий аҳамияти илмий жиҳатдан таҳлил этилган. Археологик топилмалар, тарихий манбалар ҳамда бадиий намуналар асосида заргарлик буюмларининг шакл, материал ва нақшларидаги эволюция ёритиб берилган. Шунингдек, қимматбаҳо ва ярим қимматбаҳо тошларнинг халқ эътиқоди, тиббий тасаввурлари ҳамда рамзий маънолари билан боғлиқ жиҳатлари кўриб чиқилган. Тадқиқот натижалари ўзбек заргарлик санъатининг миллий маданий мерос сифатидаги ўрни ва унинг замонавий даврдаги аҳамиятини аниқлашга хизмат қилади.