(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
O‘smir yosh davri inson hayotidagi muhim davrlardan biri bo‘lib, organizmning har tomonlama rivojlanishi va shakllanishi bilan tavsiflanadi. Shu sababli bu davrda turli patologik holatlar, ayniqsa, biriktiruvchi to‘qima yetishmovchiliklari, o‘ziga xos ahamiyatga ega bo‘ladi. Biriktiruvchi to‘qimalar organizmdagi skelet, mushak, qon-tomir, ichki organlarni biriktirib turuvchi, ularning strukturaviy va funksional yaxlitligini taʼminlovchi modda sifatida harakat qiladi. Ushbu to‘qimalar yetishmovchiligi o‘smir organizmi uchun og‘ir oqibatlar keltirib chiqarishi, xususan, mushak-skelet tizimi og‘riqlari, bo‘g‘im va suyaklarda og‘riq, charchoqlik, jismoniy faoliyatda cheklanish, umurtqa va bo‘g‘im sohalarida noqulayliklar yuzaga kelishiga olib kelishi mumkin.