(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada stress omilining hazm qilish a’zolari faoliyatiga fiziologik va patofiziologik ta’siri yoritilgan. Stress holatida markaziy va vegetativ asab tizimi hamda gormonal mexanizmlarning faollashuvi oshqozon-ichak tizimi sekretsiyasi, motorikasi va qon ta’minotida o‘zgarishlarga olib keladi. Qisqa va uzoq muddatli stressning oshqozon, ichaklar, jigar va oshqozon osti beziga ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilingan. Maqolada stress bilan bog‘liq funksional buzilishlar va ularning klinik ahamiyati ko‘rib chiqilgan.