(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Gen injeneriyasi zamonaviy biologiya va tibbiyotning eng jadal rivojlanayotgan yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, u tirik organizmlarning genetik apparatini maqsadli ravishda o‘zgartirish imkonini beradi. Ushbu texnologiya yordamida genlarni ajratib olish, ko‘chirish, modifikatsiyalash va sun’iy ravishda yangi genetik konstruktsiyalar yaratish mumkin. Meditsina amaliyotida gen injeneriyasi irsiy kasalliklarni tashxislash, gen terapiyasi, rekombinant dori vositalari ishlab chiqarish, vaksinalar yaratish hamda individual davolash usullarini ishlab chiqishda keng qo‘llanilmoqda. Mazkur maqolada gen injeneriyasining nazariy asoslari, asosiy metodlari va uning tibbiyot sohasidagi amaliy ahamiyati yoritilgan.