(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada qandli diabet kasalligida glyukoza almashinuvining gistologik asoslari va uning buzilish mexanizmlari keng yoritilgan. Insulin va glyukagon gormonlarining normal sharoitdagi vazifalari hamda qandli diabetda ularning o‘zaro muvozanati buzilishi tahlil qilingan. Glyukoza hujayralarga kirishining kamayishi natijasida energiya almashinuvidagi o‘zgarishlar, yog‘ va oqsil metabolizmining buzilishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, qandli diabetda mikrosirkulyatsiya buzilishlari va ularning turli a’zo va tizimlarga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri yoritilgan. Maqola qandli diabetning patologik mexanizmlarini chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.