(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada futbolchilarda tayanch-harakat tizimi (THT) shikastlanishlarining kelib chiqish sabablari, ularning oldini olish yo‘llari, profilaktik mashqlar tizimi hamda sport tibbiyotida qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar ilmiy tahlil qilinadi. Futbol sport turi yuqori intensivlik, tezkor burilishlar, sakrashlar va jismoniy to‘qnashuvlar bilan bog‘liq bo‘lgani sababli mushak, pay, bo‘g‘im va suyaklarda jarohatlanish xavfi yuqori hisoblanadi. Maqolada shikastlanishlarning ichki va tashqi omillari, mashg‘ulot jarayonida yuklamani boshqarish, to‘g‘ri tiklanish, ovqatlanish, sport jihozlari va biomexanik tayyorgarlik masalalari yoritiladi.