(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada transport shovqinining atrof-muhit va inson salomatligiga ta’sirining o‘zgarishi hamda uning kelib chiqish sabablari tahlil qilinadi. Avtomobil, temir yo‘l va havo transportidan chiqadigan shovqin darajalarining oshishi urbanizatsiya jarayonlari, transport oqimining ko‘payishi va infratuzilmaning rivojlanishi bilan chambarchas bog‘liq ekani yoritib beriladi. Shuningdek, transport shovqinining fiziologik va psixologik ta’sirlari, jumladan, stress, eshitish qobiliyatining pasayishi va uyqu buzilishlariga olib kelishi ilmiy manbalar asosida ko‘rib chiqiladi. Maqolada shovqin darajasini kamaytirish bo‘yicha mavjud usullar va ularning samaradorligi ham muhokama qilinadi.