(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada psixoaktiv moddalarga patologik maylning affektiv buzilishlar bilan o‘zaro bog‘liqligi o‘rganilgan. Olingan natijalarni inobatga olgan holda, psixoaktiv moddalarga patologik maylni antidepressantlar yordamida davolash bo‘yicha amaliy tajriba bayon etilgan. Antidepressantlardan foydalangan holda 44 nafar bemorda (erkaklar – 26 nafar, ayollar – 19 nafar) klinik tadqiqot o‘tkazildi. Maqolada davolashning optimal samaradorligi ko‘rsatib berilgan. Alkogolizm bilan og‘rigan bemorlarda depressiya ko‘p hollarda somatogen kelib chiqishga ega bo‘lib, ya’ni alkogolning markaziy asab tizimiga (MAT) toksik ta’siri bilan bog‘liqdir. Ko‘pchilik bemorlarda u alkogol abstinent sindromi bartaraf etilgandan va etanoldan voz kechilgandan so‘ng 2–4 hafta ichida spontan ravishda kamayadi.