(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Tug‘ma bel churrasi (umbilikal yoki ventral churralar guruhi) neonatal davrda keng uchraydigan rivojlanish nuqsonlaridan biri bo‘lib, qorin old devorining anatomik zaifligi va embriogenez jarayonida kindik halqasining to‘liq yopilmasligi natijasida yuzaga keladi. Ushbu maqolada chaqaloqlarda tug‘ma bel churrasining etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi, organizmga tizimli ta’siri, ehtimoliy asoratlari hamda zamonaviy konservativ va jarrohlik davolash usullari keng yoritiladi. Tug‘ma churralar nafaqat lokal anatomik nuqson sifatida, balki intraabdominal bosim, nafas olish mexanikasi va ovqat hazm qilish tizimiga ta’sir qiluvchi patologik holat sifatida baholanadi.