(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada ikkilamchi karbonat tog‘ jinslari asosida tayyorlangan ohaktosh to‘ldiruvchilari qo‘llangan betonlarning mustahkamlik va deformativ xossalari tahlil qilindi. Tadqiqotda Bekobod SEM I 42.5N portlandsementi hamda ohaktosh agregatlarining 0–5 mm, 5–10 mm va 10–20 mm fraksiyalari qo‘llanildi. Beton tarkibi P2 harakatchanlikka mos ravishda loyihalanib, suv-sement nisbati W/C = 0,455 qiymatda qabul qilindi. Betonning 3, 7 va 28 kunlik siqilishdagi mustahkamligi, elastiklik moduli va egilishga mustahkamligi bo‘yicha tahliliy baholashlar amalga oshirildi. Natijalar ohaktosh agregatlari sement toshi bilan mineralogik mosligi yuqori bo‘lgani sababli kontakt zonaning yaxshilanishi hamda deformatsion barqarorlikning ortishini ko‘rsatdi. Shuningdek, ikkilamchi ohaktosh agregatlaridan foydalanish iqtisodiy va ekologik jihatdan samarali ekani asoslandi.