(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ona suti yangi tug‘ilgan chaqaloq uchun optimal biologik oziqa bo‘libgina qolmay, balki murakkab immunologik komponentlarga boy himoya tizimi hisoblanadi. Unda mavjud immunoglobulinlar, sitokinlar, laktoferrin, lizotsim, oligosaxaridlar va tirik immun hujayralar bolaning tug‘ma va orttirilgan immunitet tizimini shakllantirishda muhim rol o‘ynaydi. Ona sutining tarkibi chaqaloq yoshiga va ona organizmining immunologik holatiga qarab o‘zgarib turadi, bu esa individual himoya mexanizmini ta’minlaydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ko‘krak suti bilan oziqlangan bolalarda respirator infeksiyalar, ichak kasalliklari, allergik patologiyalar va autoimmun kasalliklar xavfi kamayadi. Ushbu maqolada ona sutining immunologik tarkibi, immun tizim rivojlanishidagi mexanizmlari hamda klinik ahamiyati chuqur tahlil qilinadi.