(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada bolalar populyatsiyasida keng tarqalgan surunkali kasalliklarning shakllanish mexanizmlari, epidemiologik ko‘rsatkichlari hamda ularni kamaytirishga qaratilgan zamonaviy profilaktik yondashuvlar keng qamrovda tahlil qilindi. Tadqiqot konseptual modellashtirish, klinik kuzatuv elementlari va profilaktik dasturlar samaradorligini baholash asosida ishlab chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, bolalarda surunkali kasalliklar rivojlanishi multifaktorial xarakterga ega bo‘lib, biologik, ijtimoiy va ekologik omillar o‘zaro integratsiyasi asosida shakllanadi. Kompleks profilaktika – erta skrining, immunoprofilaktika, ratsional ovqatlanish, jismoniy faollik va raqamli monitoring tizimlari – kasalliklar yukini sezilarli kamaytiradi.