(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yashil iqtisodiyot tushunchasi, uning mazmun-mohiyati va ekologik barqaror rivojlanishdagi iqtisodiy ahamiyati tahlil qilinadi. Bugungi kunda global iqlim o‘zgarishi, tabiiy resurslarning kamayishi va ekologik muammolarning kuchayishi yashil iqtisodiyotga o‘tishni dolzarb masalaga aylantirmoqda. Maqolada yashil iqtisodiyotning asosiy yo‘nalishlari, jumladan qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish, resurslarni tejash, chiqindilarni kamaytirish va ekologik toza ishlab chiqarishni rivojlantirish masalalari yoritib beriladi. Shuningdek, yashil iqtisodiyotning iqtisodiy o‘sishga, aholi farovonligiga va yangi ish o‘rinlari yaratishga ta’siri ko‘rib chiqiladi. O‘zbekistonda ekologik barqaror rivojlanishni ta’minlash bo‘yicha amalga oshirilayotgan davlat dasturlari va yashil energiya loyihalari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari yashil iqtisodiyotga o‘tish mamlakatning uzoq muddatli iqtisodiy barqarorligini ta’minlash hamda ekologik xavfsizlikni mustahkamlashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.