(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
XX asr insoniyat tarixiga mislsiz kulfatlar,sinov va fojealar asri sifatida muhrlangan.Bu davrda yuz bergan voqealar nafaqat butun dunyo siyosiy va ijtimoiy hayotida,balki adabiyot va san’atda ham katta burilish yasadi desak, aslo mubolag’a bo’lmaydi.Ayniqsa,1939-yil Ikkinchi jahon urushining boshlanishi va 1941-yilga kelib bu urush Sobiq Sovet Ittifoqi bilan bir qatorda uning tarkibidagi davlatlar eshigini qoqib kelgani millionlab insonlar hayotini,orzu va umidlarini butunlay o’zgartirib yubordi.Bu hayotni o’lim bilan yonma-yon qo‘ygan tarixiy burilish nuqtasi edi.Bu yil oddiy yil sana emas,ayriliqlar,adog’iga yetib bo’lmaydigan ko’z yoshlar,kutish va umid yillari sifatida xalqning ong-u shuriga,yuragiga muhrlanib qoldi.