(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Dunyoviy davlat tushunchasi zamonaviy jamiyatning asosiy siyosiy-huquqiy institutlaridan biri bo’lib, davlat va din o’rtasidagi munosabatlarni tartibga solishga qaratilgan. Ushbu maqola dunyoviy davlatning mazmun-mohiyatini, uning tarixiy rivojlanish jarayonini, siyosiy va huquqiy asoslarini tahlil qiladi. Tarixiy nuqtayi nazardan, dunyoviy davlat g’oyasi O’rta asrlardan boshlab shakllangan bo’lib, Uyg’onish davri, Ma’rifatparvarlik va yangi zamon inqiloblari orqali rivojlangan. Siyosiy jihatdan, u davlatning din bilan ajralishini ta’minlaydi, huquqiy jihatdan esa fuqarolarning vijdon erkinligini kafolatlaydi. Maqola O’zbekiston Respublikasining dunyoviy davlat sifatidagi tajribasini misol qilib keltirilgan.