(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada xalqaro fuqaro aviatsiyasini tartibga soluvchi tashkilotlarning huquqiy maqomi, ularning xalqaro havo huquqi tizimidagi o‘rni va amaliy ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida xalqaro fuqaro aviatsiyasining transchegaraviy xususiyati asosida ushbu sohada yagona huquqiy mexanizmlarni shakllantirish zarurati asoslab berilgan. Xususan, xalqaro aviatsiya tashkilotlarining parvozlar xavfsizligini ta’minlash, xalqaro standart va qoidalarni joriy etish hamda davlatlar o‘rtasida huquqiy muvofiqlikni ta’minlashdagi roli yoritilgan. Maqolada xalqaro va mintaqaviy aviatsiya tashkilotlarining faoliyati xalqaro-huquqiy hujjatlar va ilmiy manbalar asosida baholanib, ularning global havo transporti tizimining barqaror rivojlanishidagi ahamiyati ilmiy xulosalar bilan asoslab berilgan.