(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Kardioezofageal soha saratoni oshqozon va qizilo‘ngach tutashgan qismda rivojlanadigan xavfli o‘smalardan biri bo‘lib, uning etiopatogenezida Helicobacter pylori infeksiyasining o‘rni muhim ahamiyatga ega. Ushbu bakteriya shilliq qavatda surunkali yallig‘lanish, atrofik gastrit va metaplaziya jarayonlarini chaqirishi orqali malign transformatsiyaga zamin yaratadi. So‘nggi yillarda H. pylori infeksiyasini yo‘qotish maqsadida qo‘llanilayotgan kvadriterapiya usuli kardioezofageal soha saratonini kompleks davolashda muhim komponent sifatida ko‘rilmoqda. Mazkur maqolada Helicobacter pylori bilan birga kechuvchi kardioezofageal soha saratonini davolashda kvadriterapiyaning samaradorligi, uning klinik ahamiyati va davolash natijalariga ta’siri tahlil qilinadi