(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Toshkentda bilvosita soliqlarning samaradorligi iqtisodiy va institutsional omillarning murakkab o‘zaro ta’siri bilan belgilanadi. Ushbu omillar shahar soliq tizimining daromad yig‘ish qobiliyati, soliq majburiyatlariga rioya qilinish darajasi va fiskal barqarorlikni ta’minlash darajasini belgilaydi. Asosiy iqtisodiy omillardan biri – mahalliy iqtisodiyotning tuzilishi va dinamikasidir. Toshkent, O‘zbekistonning poytaxti va eng yirik shahri sifatida, ishlab chiqarish, savdo, xizmat ko‘rsatish va tez rivojlanayotgan iste’mol sektori kabi turli sohalarga ega. Chakana savdo, elektron tijorat va xizmat ko‘rsatishga yo‘naltirilgan bizneslarning o‘sishi to‘g‘ridan-to‘g‘ri QQS va aksiz soliqlariga tatbiq qilinadigan savdolar hajmiga ta’sir qiladi. Iste’mol va biznes faoliyati oshishi soliq bazasini kengaytiradi, bu esa hukumatga bilvosita soliqlardan barqaror va katta daromad yig‘ish imkonini beradi. Boshqa tomondan, ro‘yxatdan o‘tmagan bizneslar va naqd pul asosidagi savdo kabi noformal iqtisodiy faoliyat bilvosita soliqlarning yetarli darajada yig‘ilishini cheklashi mumkin.