(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
XX asr o’zbek var rus adabiyoti rivojining eng muhim davrlaridan biri hisoblanadi.Mana shu davrga kelib,adabiyotning eng yorqin yulduzlari tug’ila boshladi.Aleksandr Arkadevich Faynberg,o’zining sof samimiy tuyg’ulari bilan ming-millionlab qalblarni zabt etgan serqirra ijodkor,ham adabiyot osmonining shunday yorqin yulduzlaridan biri sanaladi. Ijodkor asarlarida davrning eng dolzarb masalalari bo’lmish inson ruhiyati,tarixiy xotira,shaxsiy kechinmalar,jamiyat muammolarini badiiy uslubda talqin qilgan.Faynberg yuqoridagi mavzularni badiiy talqinda ochib berar ekan u bir vaqtning o’zida har bir asariga misli ko’rilmagan darajadagi falsafiy mushohadani mujassamlashtiradi.Shu kabi asarlardan Shoir lirikasining farqli jihati shundaki,asardagi falsafiylik o’quvchini zeriktirish o’rniga uni yanada qiziqtirib,o’z hayotini sarhisob qilishga undaydi.Shu bilan birga hayotiy voqealarning shoir kechinmalari bilan uyg’unlik hosili qilishi,bu real voqelikning o’ziga xos falsafiy mulohazani ifodalashi uning she’riyatini boshqa zamondoshlarinikidan yanada farqli qiladi.