(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Aleksandr Arkadevich Faynberg o’zbek adabiyotining XX asrdagi rivojiga mislsiz hissa qo’shgan yuksak badiiy mahurat sohibi hisoblanadi.Shoir o’zida chuqur falsafiy fikr mulohazalarni ifodalagan asarlari,badiiy obrazlarining boyligi va samimiy poetic ohangi bilan adabiyotda shuhrat va hurmat qozongan siymodir.U Toshkent shahrida tug’ilib,o’zbek va rus madaniyati o’rtasida mustahkam ko’prik vazifasini bajardi.Faynberg ijodiga xos bo’lgan muhim jihatlardan biri shuki,uning lirikasida poetic obrazlar tizimi nihoyatda boy va mazmuniy jihatdan teran. Shoir tabiat, vaqt, xotira, muhabbat va inson ruhiyati kaqbi mavzularni obrazlar orqali o’quvchiga tushunarli qilib tasvirlaydi. She’rdagi bunday obrazlar yig’ilib mukammal tizimni yaratadi.Poetik obrazlar tizimi- shoirning badiiy tafakkuri,dunyoqarashi va estetik mozitsiyasini ifodalovchi unsurlardan biri.Mazkur maqola Aleksandr Arkadevich Faynberg she’rlaridagi poetik obrazlar tizimini yoritib beradi.