(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Sotsiolingvistika hamda madaniyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik masalalari tahlil qilinadi. Til jamiyat hayotining muhim tarkibiy qismi bo‘lib, u nafaqat aloqa vositasi, balki xalqning madaniyati, an’analari, qadriyatlari va ijtimoiy munosabatlarini aks ettiruvchi muhim omil hisoblanadi. Sotsiolingvistika tilning jamiyat bilan bog‘liq jihatlarini, ya’ni tilning ijtimoiy muhitda qanday shakllanishi, rivojlanishi va qo‘llanishini o‘rganadi.Maqolada til va madaniyatning o‘zaro ta’siri, til orqali madaniy qadriyatlarning avloddan-avlodga o‘tishi hamda jamiyatdagi ijtimoiy jarayonlarning til rivojiga ko‘rsatadigan ta’siri haqida fikr yuritiladi. Shuningdek, til madaniyatni saqlash va rivojlantirishda muhim vosita ekanligi hamda har bir xalqning milliy o‘ziga xosligi til orqali namoyon bo‘lishi ilmiy jihatdan yoritib beriladi. Bundan tashqari, maqolada sotsiolingvistikaning asosiy vazifalari, til va madaniyat o‘rtasidagi aloqaning nazariy asoslari hamda zamonaviy jamiyatda tilning ijtimoiy funksiyalari haqida ma’lumotlar keltiriladi. Til jamiyat taraqqiyoti jarayonida doimo o‘zgarib boradi va bu o‘zgarishlar ko‘pincha ijtimoiy hamda madaniy omillar bilan bog‘liq bo‘ladi.Tadqiqot natijasida til va madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, ularning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni hamda sotsiolingvistik tadqiqotlarning ilmiy ahamiyati haqida xulosalar beriladi. Mazkur maqola tilshunoslik, madaniyatshunoslik hamda jamiyatshunoslik sohalarida olib borilayotgan tadqiqotlar uchun muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.