(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasining xalqaro iqtisodiy maydonga integratsiyalashuvi jarayonida moliyaviy hisobotlar auditini Xalqaro Audit Standartlari (XAS) asosida metodologik jihatdan takomillashtirish masalalari tadqiq qilingan. Milliy audit amaliyotidagi an’anaviy yondashuvlarning (soliqqa tortish bazasiga qaratilgan va yoppasiga tekshirish) kamchiliklari ochib berilgan. Tadqiqot natijasida, XAS 315, XAS 320 va XAS 330 standartlari doirasida "muhimlilik darajasi"ni (materiality) belgilash va auditorlik xatarlarini baholash asosida yangi uslubiy yondashuv hamda ishchi hujjatlar modeli taklif etilgan. Maqoladagi takliflarning amaliyotga joriy etilishi audit sifatini oshirib, xorijiy investorlarning milliy korxonalar moliyaviy hisobotiga bo‘lgan ishonchini mustahkamlashga xizmat qiladi.