(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada normal taqsimot tushunchasi, uning statistik va ekonometrik tahlildagi o‘rni hamda asosiy xususiyatlari yoritib beriladi. Normal taqsimot ehtimollar nazariyasi va matematik statistikada eng muhim taqsimotlardan biri bo‘lib, ko‘plab tabiiy va ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni modellashtirishda keng qo‘llaniladi. Maqolada normal taqsimotning matematik ifodasi, grafik ko‘rinishi, simmetrikligi, o‘rtacha qiymat, moda va mediananing tengligi kabi muhim xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, normal taqsimotning amaliy qo‘llanilishi, xususan, ekonometrik modellashtirish, statistik baholash va prognozlash jarayonlaridagi ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi.