(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Asimptotik testlar statistik xulosalarni chiqarishda muhim vosita hisoblanadi, ayniqsa kichik namunalar mavjud bo’lmagan hollarda. Ular katta namunalar uchun test statistikalarining taqsimotlari haqidagi ma’lumotlarga tayanadi. Ushbu maqolada asimptotik testlarning nazariy asoslari va amaliy qo’llanilishi atroflicha ko’rib chiqiladi. Xususan, avtokorrelyatsiyani aniqlashda keng qo’llaniladigan Darbin-Uotson testi batafsil tahlil qilinadi. Testning ishlash mexanizmi, uning cheklovlari va ekonometrik modellardagi ahamiyati muhokama qilinadi.