(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Erkin iqtisodiy hududlar (EIH) — bu davlat iqtisodiyotini rivojlantirish, xorijiy investitsiyalarni jalb qilish, eksport hajmini oshirish va yangi ish o‘rinlarini yaratish maqsadida maxsus yengilliklar va preferensiyalar bilan tashkil etiladigan hududlardir. Ushbu hududlarning muvaffaqiyati iqtisodiy va institutsional asoslarni to‘g‘ri tashkil etishga bog‘liq. Erkin iqtisodiy hududlar (EIH) ko‘plab mamlakatlarda xorijiy investitsiyalarni jalb qilish va sanoatni rivojlantirishning samarali vositasi sifatida xizmat qilib kelmoqda. O‘zbekiston ham ushbu hududlarning ahamiyatini tan olgan holda, xorijiy investitsiyalarni jalb etish va iqtisodiyotni rivojlantirish maqsadida mamlakat bo‘ylab bir qator erkin iqtisodiy zonalarni tashkil etdi. Bu hududlar mahalliy ishlab chiqarish va resurs salohiyatidan keng va samarali foydalanishni ta’minlash, shuningdek, transport, muhandislik-kommunikatsiya tarmoqlari va ijtimoiy infratuzilmani rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi.