(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada tilning leksik qatlamidagi dinamik oʻzgarishlar, xususan, arxaizmlarning shakllanish sabablari va ularning tildagi funktsional vazifalari tadqiq etiladi. Maqolada soʻzlarning isteʼmoldan chiqishiga taʼsir etuvchi ijtimoiy-siyosiy, madaniy va sinonimik raqobat, til tejamkorligi kabi omillar tahlil qilingan, Shuningdek arxaizmlarning badiiy tarixiy kolorid yaratishdagi oʻrni va mustaqillik davri oʻzbek tilida ayrim eskirgan soʻzlarning qayta faollashuvi yoritib berilgan.