(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilining turkiy tillar tizimidagi o‘rni ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi. Unda turkiy tillarning tasnifi, o‘zbek tilining qarluq guruhiga mansubligi, qadimgi turkiy til bilan genetik aloqalari hamda tarixiy taraqqiyot bosqichlari yoritilgan. Xususan, Orhon yozuvlari, Qutadg’u bilig va Devonu lugʻotit turk kabi yozma manbalar asosida o‘zbek tilining shakllanish jarayoni izohlanadi. Shuningdek, chig‘atoy adabiy tilining rivojida Alisher Navoiy ning o‘rni alohida ta’kidlanadi. Maqolada o‘zbek tilining fonetik, grammatik va leksik xususiyatlari turkiy tillar bilan qiyosiy jihatdan ko‘rib chiqilib, uning zamonaviy taraqqiyot bosqichi ham yoritiladi.