(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqola ingliz va o‘zbek tillaridagi eng yorqin toponimik frazeologik birliklarning madaniy ta’sirini taqqoslashga bag‘ishlangan. Tahlil qilingan frazeologik birliklar orqali tillarning milliy va madaniy xususiyatlari, shuningdek, geografik nomlarning nutqdagi o‘rni va ularning xalqning dunyoqarashi bilan bog‘liq aloqalari o‘rganiladi. Maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi toponimik ifodalar, ularning kontekstual va madaniy ahamiyati, shuningdek, xalq tabiatiga, tarixiga, turmush tarziga ta’siri o‘rganilgan. Har bir frazeologik birlikning o‘ziga xos semantik to‘qimalari va lug‘aviy xususiyatlari yordamida madaniy tafovutlar, umuminsoniy qadriyatlar va geografik tafovutlar ko‘rsatilgan. Tahlil shuningdek, zamonaviy globallashuv jarayonida frazeologik birliklarning qanday o‘zgarishi, yangi toponimlarning paydo bo‘lishi va eski frazeologizmlarning zamon bilan moslashuv jarayoni hamda bu o‘zgarishlarning madaniyatlararo aloqalarga qanday ta’sir ko‘rsatishi masalalarini ko‘rib chiqadi. Maqola madaniyatlararo tadqiqotlar, lingvistika va etnografiya sohalarida ishlovchi olimlar uchun qimmatli ma’lumotlar taqdim etadi.