(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada globallashuv va raqamli texnologiyalar rivojlangan sharoitda o‘zbek adabiy tilining holati tahlil qilinadi. Ayniqsa, ijtimoiy tarmoqlardagi muloqot uslubining adabiy til me’yorlariga ta’siri, orfografik va uslubiy xatoliklarning ommalashuvi hamda til sofligini saqlash masalalari yoritilgan. Annotatsiyada, xususan, raqamli muhitda uchrayotgan asosiy muammolar — so‘zlarning qisqartirib yozilishi, imlo va tinish belgilariga amal qilmaslik, sheva va dialekt elementlarining ortiqcha qo‘llanishi, chet tillar ta’sirining kuchayishi, lotin va kirill yozuvlarining aralash holda ishlatilishi kabi holatlar tahlil etiladi. Shuningdek, emoji va boshqa vizual belgilar orqali fikr ifodalashning kengayishi natijasida yozma nutqning mazmun va shakl jihatidan o‘zgarib borayotgani ham alohida ko‘rsatib o‘tiladi.