(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada insonning psixologik xususiyatlari va uning ovozining akustik jihatlari o‘rtasidagi bog‘liqlik o‘rganiladi. Nutqning asosiy akustik ko‘rsatkichlari — tovush chastotasi, balandligi va tezligiga alohida e’tibor qaratiladi. Ovoz orqali emotsiyalar, shaxsiy sifatlar va niyatlarni aniqlash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, salbiy emotsiyalar, xususan g‘azab va qayg‘u, ovozda aniqroq ifodalanadi. Emotsiyalarning valensiya va faollik darajasi kabi o‘lchovlari ham ovoz orqali aniqlanadi. Maqola inson ovozi va psixologiyasi o‘rtasidagi murakkab munosabatlarni tushunishga yordam beradi.