(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Sug’dlarning buyuk ipak yolida olib borilgan savdo va diplamatik foliyati keng organilganiga qaramay, ushbu mavzu bo’yicha yangidan yangi tadqiqotlar paydo bolmoqda. Masalan; 2014 yilda ingiliz olimi Valeriya Xansening kattagina qismi sug’dlarga bag’ishlangan ‘Buyuk ipak yo’li’ nomli manogirafiyasi chop etildi. ’’Savdoda chiniqqan’’ sug’d savdogarlari Buyuk ipak yo’lining muxum qisimlarini nazorat qilish maqsadida, avvalida, SHarqiy Turkiston shaxarlari va voxalariga oz ayg’oqchilarini yuborganlar, keyinchalik esa, savdo manzilgoxlarini tashkil etganlar.