(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annatatsiya Qon bosimining neyrohumoral regulyatsiyasi amalga oshiriladibaroreseptorlar (asab tizimi), renin-angiotensin-aldosteron tizimi (RAAS, gormonal) va antidiuretik gormon (ADH, gormonal) Baroreseptorlar bosimning o’zgarishiga javob beradi va signallarni miyaga uzatadi, yurak chiqishi va qon tomir tonusiga ta’sir qiladi. Past bosimda faollashtirilgan RAAS qon hajmini oshiradi va qon tomirlarini toraytiradi, plazma osmolyarligi oshganda yoki qon hajmi kamayganda chiqariladigan ADH buyraklarda suvning reabsorbtsiyasini kuchaytiradi, aylanma qon hajmini oshiradi va shu bilan qon bosimini oshiradi