(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Abdulla Qodiriyning “Baxtsiz kuyov” dramasi misolida shaxs va jamiyat o‘rtasidagi murakkab ziddiyat ijtimoiy-psixologik hamda badiiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda majburiy nikoh hodisasi orqali inson erkinligining cheklanishi, ijtimoiy me’yorlarning shaxs taqdiriga ta’siri va ichki ruhiy fojiaga olib keluvchi omillar ochib beriladi. Tahlil jarayonida dramadagi obrazlar tizimi, konflikt tabiati hamda muallifning tanqidiy-estetik qarashlari ilmiy asosda yoritilib, ushbu asarning nafaqat o‘z davri, balki zamonaviy jamiyat uchun ham dolzarb ahamiyat kasb etishi asoslab beriladi. Natijada “Baxtsiz kuyov” dramasi inson erkinligi, tanlov huquqi va ijtimoiy bosim o‘rtasidagi abadiy qarama-qarshilikni aks ettiruvchi muhim badiiy hodisa sifatida talqin qilinadi.