(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
“Safarnoma va sayohatnomalarning janr xususiyatlari” mavzusida safar va sayohat asarlarining adabiy janr sifatidagi o‘rni, ularning tarixiy shakllanishi hamda badiiy-uslubiy xususiyatlari yoritiladi. Safarnoma va sayohatnomalar muallifning shaxsiy kuzatuvlari, taassurotlari va hayotiy tajribalari asosida shakllanib, unda real voqelik, geografik tasvirlar, madaniy-maishiy holatlar hamda turli xalqlarning urf-odatlari aks ettiriladi. Ushbu janrda hujjatlilik va badiiylik uyg‘unlashib, muallifning subyektiv qarashlari bilan obyektiv ma’lumotlar birgalikda ifodalanadi. Shuningdek, safarnoma va sayohatnomalarda tilning ifodaviyligi, tasviriy vositalarning keng qo‘llanishi hamda voqealarning ketma-ket bayoni muhim ahamiyat kasb etadi.