(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada XX asr o’zbek adabiyotining yirik namayondasi Muso Toshmuhammad o’g’li Oybekning ‘‘Qutlug’ qon’’, ‘‘Navoiy’’ va ‘‘Oltin vodiydan shabadalar’’ romanlari orqali o’zbek xalqining iqtisodiy va ijtimoiy taraqqiyotining badiiy ifodalanishi tahlil qilinadi. Maqolada badiiy tahlil, tarixiy kontekst, ijtimoiy-iqtisodiy analiz va taqqoslash metodlari qo’llanilgan. Tadqiqot natijasiga ko’ra, Oybekning asarlarida milliy ozodlik iqtisodiy ozodlik va ijtimoiy adolat talabi sifatida tasvirlangan, madaniyat rivojlanishi iqtisodiy muvozanatga bog’langan va mehnatkash xalq iqtisodiy rivojlanishda muhim rol o’ynashini ko’rsatadi. Maqolaning asosiy xulosasi shundaki, Oybek asarlari faqat badiiy emas, balki o’zbek xalqining XX asr iqtisodiy-ijtimoiy taraqqiyotining muhim hujjati hisoblanadi.