(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Поп ёзма манбаларда биринчи бўлиб 9-асрда Ибн Хордадбек ва Х асрнинг биринчи ярмида Истахрий томонидан “Боб” деб тилга олинган. Х асрнинг иккинчи ярмида номаълум муаллиф томонидан яратилган “Ҳудуд ал-олам” китобида бўлса, “Поб” шаклида ёзилиб, Шимолий Фарғонанинг савдо йўлида жойлашган обод шаҳарларидан бири деган таърифни ўқиймиз, холос. Қадимги ва илк ўрта асрлардаги Поп тўғрисида ёзма манбаларда ҳеч қандай хабар тополмаймиз. Лекин археологик изланишлар Поп шаҳри қачон ва қаерда пайдо бўлганини аниқлашга имкон берди. Маълум бўлишича, Поп шаҳри милоднинг бошларида Сирдарёнинг ўнг соҳили бўйлаб кетган Ғовасой воҳасининг энг сўлим жойида пайдо бўлган экан.