(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu akademik maqola Oʻzbekiston hududidagi tosh davri yodgorliklari va tosh qurollarining arxeologik ahamiyatini chuqur tahlil qiladi. Maqolada paleolit, mezolit va neolit davrlarining xronologik ramkasi, metodologiyasi, shuningdek, madaniy komplekslari koʻrib chiqiladi. Teshiktosh, Selng’ur, Koʻhitangtogʻ va Obishir kabi asosiy arxeologik manzilgohlar muhokama etilib, ulardan topilgan tosh qurollarining tipologiyasi, texnologik tahlili va ishlab chiqarish usullari batafsil yoritilgan. Shuningdek, qadimgi odamning paleoekologik muhitga moslashuvi, iqlim oʻzgarishlarining taʼsiri va turmush tarzidagi evolyutsion jarayonlar atroflicha oʻrganiladi. Oʻzbekiston tosh davri tadqiqotlarining Markaziy Osiyo va jahon arxeologiyasidagi oʻrni va ahamiyati xulosada umumlashtiriladi.