(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysining qadimiy poytaxti — Axsikent shahrida pul muomalasining shakllanishi va rivojlanish tarixi arxeologik hamda numizmatik ma’lumotlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Axsikent zarbxonasida antik davrdan boshlab Temuriylar davrigacha bo‘lgan vaqt oralig‘ida zarb etilgan oltin, kumush va mis tangalarning o‘ziga xos xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Ayniqsa, shaharning dunyoga mashhur metallurgiya markazi ekanligi, xususan, "pota po‘lati" texnologiyasining tanga zarb qilish asboblari sifatiga ko‘rsatgan ta’siri alohida yoritilgan.