(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada matematika va iqtisodiyot fanlarining o‘zaro bog‘liqligi hamda iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilishda matematik modellarni qo‘llashning ahamiyati yoritilgan. Zamonaviy iqtisodiyotda murakkab jarayonlarni tushunish va samarali boshqarish uchun matematik usullardan keng foydalaniladi. Xususan, talab va taklif funksiyalari, chiziqli tenglamalar, differensial hisob va statistik usullar iqtisodiy tahlilning asosiy vositalaridan biri hisoblanadi. Maqolada bozor muvozanatini aniqlash matematik tenglamalar yordamida izohlanadi hamda iqtisodiy ko‘rsatkichlarni prognoz qilishda matematik modellar muhim o‘rin tutishi asoslab beriladi. Shuningdek, differensial hisob yordamida maksimal foyda nuqtasini aniqlash va ehtimollar nazariyasi orqali iqtisodiy risklarni baholash masalalari ham ko‘rib chiqiladi.